Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : Ο Ψυχοθεραπευτής - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , Νεκτάριος Κοσμάς μας ξεναγεί στα μονοπάτια της Ψυχής ... Ελάτε κοντά μας σε ένα οδοιπορικό της ....






Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Αστυνομικός & Δικαστικός Ρεπόρτερ στην Εγκληματολογία – Δημοσιογράφος Ε.Σ.Ε.Τ. - HELLAS PRESS AGENCY  

Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Κοντά μου έχω την Τιμή να φιλοξενώ, σε μια ξεχωριστή συνέντευξή τον Ψυχοθεραπευτή - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Νεκτάριο Κοσμά. Να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ πριν έρθω στις ερωτήσεις.


Νεκτάριος Κοσμάς : 
Σας ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία αυτής της συζήτησης, η χαρά είναι δική μου.





Το ανάλογο άρθρο : https://www.psychology.gr/diatarahes-prosopikotitas/4952-aftothysia-aftoittomeni-mazoxistiki-diataraxi-prosopikotitas.html?fbclid=IwAR1B648-e4an95czIH4CSSrHpHWUk2uV4H37pYHHXMIL1y3oDCezMHQ2_0c 


Ερώτηση 1 . Παναγιώτα Βασιλοπούλου :
Η αφορμή για την συνέντευξη ήταν ένα άρθρο στην Πύλη της Ψυχολογίας που διάβασα με τίτλο "" "Αυτοθυσία ή αυτοηττημενη μαζοχιστική προσωπικότητα. Να ρωτήσω, η αυτοθυσία είναι προνόμιο ή όχι και γιατί?


ΑΠ.1 : Νεκτάριος Κοσμάς : Η αυτοηττώμενη – μαζοχιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, η οποία δεν είναι τόσο σπάνια όσο θέλουμε να θεωρούμε μερικές φορές. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, γίνεται λόγος για μια διαταραχή, δηλαδή για μια εμπειρία της ψυχικής υγείας, η οποία τείνει να αποκλίνει, οπότε σαφώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί προνομιακή κατάσταση. Από την άλλη, αν πιστέψει κάποιος ότι η μερική συμπεριφορά ενός ατόμου με αυτοηττώμενη- μαζοχιστική διαταραχή προσωπικότητας έχει ορισμένα θετικά στοιχεία, ακόμα κι αυτά είναι πάρεργα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά από την όλη κατάσταση που βρίσκεται το άτομο αυτό.



Φωτογραφία από το Γραφείο Του “



Ερώτηση 2.Π.Β: Πως αναπτύσσεται η μαζοχιστική προσωπικότητα? 


ΑΠ.: 2 : Ν.Κ.: Η ανάπτυξη της διαταραχής έχει μια σχετικά σαφή ακολουθία, όπως αναφέρω και στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε. Αν δίναμε μια σύντομη απάντηση στο πως της ανάπτυξης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πρώτα στάδια ξεκινούν από τη στιγμή που διαφοροποιείται η κατάσταση μέσα στην οποία ζούσε το άτομο, όταν πρέπει δηλαδή να αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής, αντεπεξερχόμενο τις προσδοκίες του περιβάλλοντος του. Από εκεί και ύστερα αναπτύσσονται ορισμένες αντιλήψεις, συμπεριφορές και ούτω καθεξής, με στόχο πάντα να γίνει ο άνθρωπος αυτός αρεστός, αποδεκτός.

3.Π.Β : Τι βασανίζει το άτομο που ανήκει σε τέτοιας μορφής προσωπικότητας και ποιος είναι ο ρόλος του θεραπευτή?


ΑΠ.3: Ν.Κ.: Ένα τέτοιο άτομο ταλανίζεται από πολλές και συχνά διαφορετικές σκέψεις και ιδέες, ενώ συνήθως εντοπίζεται συνδυασμός αυτών. Μεταξύ πολλών άλλων, σε συνέχεια των πρώτων σταδίων που σας ανέφερα προηγουμένως, είναι και η ανάγκη της συνεχούς προσφοράς, η άφθαστη αποδοχή από τους άλλους, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η επιδίωξη της μοναξιάς κατά διαστήματα και η τάση να προλαβαίνει τις σκέψεις και ανάγκες των γύρω του. Φυσικά είναι μόνο μερικές περιπτώσεις αυτές, αλλά χαρακτηριστικές. Ο ρόλος του ειδικού κατά τη ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι διπλός. Αφενός η δημιουργία ενός θετικού και φιλόξενου περιβάλλοντος για τον θεραπευόμενο, ώστε να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία της αναγκαίας λειτουργικής σχέσης μεταξύ αυτού και του θεραπευτή του, και αφετέρου η προσπάθεια να κατανοήσει και να αποδεχτεί σταδιακά ο θεραπευόμενος τα ανεπιθύμητα συναισθήματα που έχει μέσα του, ώστε να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά. 


Ερώτηση 4.Π.Β : Μιλάμε για μια έμφυτη διαταραχή?


ΑΠ.4:Ν.Κ: Η διαταραχή για την οποία συζητάμε βρίσκει τις προϋποθέσεις της στην παιδική ηλικία του ατόμου και αναπτύσσεται σταδιακά εκ των υστέρων στην ενήλικη ζωή, ως μοτίβο συμπεριφοράς. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι δεν αποτελεί έμφυτη διαταραχή στον άνθρωπο.


Ερώτηση 5.Π.Β: Τι είδους μορφές αγάπης αναπτύσσει μια τέτοια προσωπικότητα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5: Ν.Κ: Αυτό που ρωτάτε είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο σχετικά με τη διαταραχή αυτή, καθώς αφορά ένα συναίσθημα το οποίο έχουν ανάγκη όλοι οι άνθρωποι και που είναι βασικό σε κάθε μορφή ανθρώπινης σχέσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να βιωθεί το συναίσθημα καθαυτό, αλλά υπάρχουν αρκετοί μέσω των οποίων μπορεί να διαβρωθεί. Δηλαδή όταν η έννοια της αγάπης αλλοιώνεται στο μυαλό ενός ατόμου, εκείνου που πάσχει από αυτοηττώμενη – μαζοχιστική διαταραχή προσωπικότητας εν προκειμένω, διότι στη σκέψη του μεταφράζεται ως υποταγή, τυφλή εμπιστοσύνη, αυτοταπείνωνη κ.λπ., τότε σίγουρα γίνεται λόγος για στρεβλή αντίληψη περί αγάπης αλλά και εκδήλωσής της, η οποία επηρεάζει άμεσα και το άτομο που πάσχει αλλά και το περιβάλλον του. Συν τοις άλλοις, δεν είναι σπάνιο να εξελίσσεται η συγκεκριμένη «αγάπη» στα αυταρχική συμπεριφορά, χειριστική και ούτω καθεξής.


Ερώτηση 6.Π.Β: Είναι κάτι που δεν ρώτησα πριν κλείσουμε αυτή την τόσο αρμονική συνέντευξη μας και θέλετε να γίνει αναφορά?


ΑΠ.6 : Ν.Κ:Θα ήθελα να γνωρίζει ο κόσμος ότι η αυτοηττώμενη – μαζοχιστική διαταραχή προσωπικότητας θεραπεύεται, αρκεί να απευθυνθεί κανείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια και να μας δοθεί.

Π.Β: Να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από ψυχής μιας και για ψυχή μιλάμε. 


Ν.Κ: Σας ευχαριστώ κι εγώ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε, να είσαστε καλά. 

 

Θα τον βρείτε : 


site : https://nektarioskosmas.com/ 




facebook : https://www.facebook.com/nektarios.kosmas.1






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου